2012. január 24., kedd

Ha többet szeretnél egy sima fotónál

Manapság mindenkiről készül egy halom digitális fotó, de azok többnyire ott porosodnak a számítógép winchesterén. Pedig ezekből a fényképekből maradandó emlék lenne készíthető, nem csak sima fotó, de KÉP formájában.

Ebben próbálok én segíteni. Lássuk először a legegyszerűbb dolgokat.

Fotókorrekciók, fotóeffektek
Sokszor egy kép önmagában unalmas, vagy épp úgy tűnik, hogy rosszul sikerült. Az is lehet, hogy felesleges személyek, tárgyak zavarják az összhangot. Ilyenkor a fotó korrekciójával, retusálással, effektek alkalmazásával csodát lehet művelni. A lehetőségek tárháza természetesen végtelen, mindig az adott fotótól függ. Íme néhány példa:

1. Egyszerű korrekció
Sokszor egy kép túl sötét, vagy épp homályosabb a kelleténél, esetleg élettelen, színtelen. Lehet, hogy felesleges tárgyak, alakok zavarják az összhangot, és az meg szinte biztos, hogy a képkivágás nem tökéletes. Ilyenkor nem kell kidobni az amúgy kedves fotót, a korrekció, a retusálás sokat segíthet rajta.


A nagyvárosi látkép színei kicsit erőtlenre sikeredtek. A kép színeit korrigáltam, majd igény szerint, az adott képkeret méreteihez vágtam, végül fotópapírra nyomtattam.


2. Korrekció, kis ötleteléssel
Néha nem elég pusztán az, ha feljavítjuk a képet, valami plusz kell még. Szívesen veszem a megrendelő legvadabb ötleteit, de magam is próbálom a legtöbbet kihozni az adott képből.


Sivatagi naplemente - kicsit kevés fénnyel. A képet világosítani kellett, az ég felső részét viszont épp ellenkezőleg, sötétebbre vettem. A fotót ezután átfordítottam fekete-fehérbe, kivétel a terepjárót, ami piros maradt. A kép három részre tagoltan lett kinyomtatva, festővászonra, vakrámázva.


3. Összetett effektek alkalmazása
Szintén csak a fantázia szab határt annak, hogy mihez kezdjünk egy - akár elrontott - fotóval. Sokszor ez a munka úgy kezdődik, hogy van pár digitális (vagy digitalizált!) fényképünk, tudjuk, hogy 70x70-es, vakrámázott képet szeretnénk, és aztán lássuk, mi sül ki belőle!


A bal oldali fotón egy  lány macskát dédelget. Első lépésben a képet monokrómmá változtattam, majd ezután papirusz szerű textúrára ültettem, visszafogottan átszínezve. A kész digitális festményt művészpapíra nyomtattam. Persze a félkész képpel tovább dolgozva végtelen újabb variációra van lehetőségünk, egy ilyet töltöttem fel a legutóbbi bejegyzésemben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Én ajánlom

Olajfestmény hatás fotóból

Ma délelőtt új technikával próbálkoztam, és ennek végeredménye lett az alábbi kép. Az olajfestmény hatású grafikához az eredeti fotót az Aff...

Mások ezt olvasták