2015. október 18., vasárnap

Mozaikkép madártávlatból

Honlapomon keresztül kaptam egy ajánlatkérést a sátoraljaújhelyi Magyar-Szlovák Két Tanítási Nyelvű Nemzetiségi Általános Iskola és Kollégiumtól. Ennek természetesen örültem - egyből eszembe is jutottak a zempléni biciklis túrák szép emlékei -, de kicsit aggódni is kezdtem. A levélben 200x100 cm-es, vakrámára feszített mozaikképről volt szó. Készítettem már nagyobb fotómozaikot is, nem ezzel volt a gond. Még a kerettel se, hisz asztalos barátom akkorát készít, amekkorát csak kérek tőle.

De hogyan fog ez a kép elkerülni Sátoraljaújhelyre, ami alaphangon is 320 km-re van tőlünk? Képeimet a posta MPL szolgáltatásával szoktam szállítani, szerződésem szerint ők 300 cm-es körméretig viszik el tőlem a csomagokat, a rendelt méret pedig bedobozolva jóval több ennél.
A futárszolgálatok nem nagyon akartak szóba állni velem, mikor meghallották, miről van szó, de végül a posta ügynöke segítségemre sietett, megnyugtatott, hogy a szerződésem kibővítésével van lehetőség ilyen extra méretű küldemények kézbesítésére is.

Megnyugodtam. Félig-meddig. Arra gondoltam, hogy legrosszabb esetben mi visszük el a képet, min. egy kisbuszt bérelve, hisz személyautóba ez a mozaik nem fog beférni.

Időközben ajánlatom elfogadta az iskola igazgatónője, így elindulhatott a munka. Először a fényképeket kaptam meg a Google Drive-ra feltöltve.
Majd e-mailben megjött a "kirakandó" főkép is, az iskola fényképe madártávlatból. Ez egy elég tagolt kép, apró részletekkel, nagy kontrasztkülönbségekkel, nem a legegyszerűbb egy fotómozaik készítése szempontjából.
A háttérbe majd' ezer darab fénykép került, s mivel javarészük fekvő formátumú volt, ezért a kevés állót inkább megvágtam, a tanárok arcékepeiből pedig kettőt-kettőt egymáshoz illesztettem, hogy együtt szintén fekvő fotót alkossanak. Hagyhattam volna, hogy az álló fényképeket a hátteret előállító szoftver elforgassa, de elég furán néztek volna ki a mozaikban oldalukra fektetve. A végeredmény szempontjából elengedhetetlen volt ez a kis plusz munka.

Egy másik fontos lépés volt a háttérelemek méretének meghatározása. Ha egy vászonképen 3 cm-es egy kis fotó, akkor azt már ki lehet venni, de egy ekkora méretű képnél azért ez mégsem optimális, hisz valószínűleg messzebbről fogják majd nézni az alkotást, tehát mindenképp növelni kell a mozaikelemeket. Ahhoz, hogy mind az ezer fotó egyszer szerepeljen a képen, kb. 5,3 cm-es képeket kellett használnom, de így - figyelembe véve a főkép tartalmát - kicsit "darabossá" vált a mozaik. Ezért készítettem egy másik változatot is, amelyen a mozaikelemek 4 cm-esek, ez természetesen képismétléssel járt, de mint mindig, most is ügyeltem rá, hogy ez ne legyen zavaró. Mindkét tervet elküldtem a megrendelőnek, és végül az utóbbit választották.
A mozaikkép tehát ekkor már majdnem el is készült, már csak a "SLOVENSKÁ ŠKOLA 2015" feliratot kellett az iskola fölé, a felhőbe szerkesztenem.


És ezután csak a szokásos munkamenetek maradtak hátra: nyomtatás, lakkozás, keretre feszítés, csomagolás... no meg a postai feladás. Mert időközben ez is megoldódott, az MPL készségesen elszállította a hatalmas csomagot. Egy nap alatt, sértetlenül.

A mozaikkép a hatvanöt éves múltra visszatekintő intézmény felújítása alkalmából lett átadva, és e rendezvényről az igazgatónőtől kaptam ezt a pár fotót, köszönet érte!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Én ajánlom

Olajfestmény hatás fotóból

Ma délelőtt új technikával próbálkoztam, és ennek végeredménye lett az alábbi kép. Az olajfestmény hatású grafikához az eredeti fotót az Aff...

Mások ezt olvasták