Rendhagyó könyvajánló

Feleségemtől kaptam egy ekönyvolvasót névnapomra, Macsó napjára. Nem is tudom, honnan támadhatott ez az ajándékötlete. Talán túl sokszor - azaz épp elégszer - hagytam nyitva a böngésző ablakát a megfelelő weboldalnál, e kütyük vizslatása után... :-)
Egyébként ajánlhatom bárkinek, tök jó alkalmatosság. Egy hibája van csak: esténként nem nagyon tudom elszedni a feleségemtől, mert letöltött rá egy regényt, valami múmiáról, és folyton azt olvassa. Jelzem, van folytatása is... :-(

No, de nem is ez a lényeg! Azért néha megkaparintom, és most pl. Móricz Zsigmond 1932-ben írodott Rokonok című művét olvasom rajta. Idézném belőle Kopjáss István, a regény főhősének egy gondolatát:

"Ő tegnap az újságírónak nagy nemzetgazdasági elméletet fejtett ki, amit az szorgalmasan le is írt, hogy miért kell adót fizetni: azért, mert akkor az adófizetők a kezükben tarthatják az államot s hatalmat. Joguk van beleszólni az adók hovafordításába. Példákat is idézett. Hogy mikor a bolgárok a háborúba belementek, a legutolsó bolgár gazda is kiszámította, hogy mit kockáztatnak s mit nyerhetnek a háború által. Ez nem volt meg minálunk, mert a magyarnak nincs átfogó nemzeti gondolkodása, a mi népünktől távol van az, hogy a nemzet szükségleteire gondoljon. Mi csak fizetjük parancsra a pénzt az államkasszába, ezzel szemben sejtelmünk sincs arról, hogy mi lesz abból a pénzből... A magyar nem gazda az országban, csak adófizető alany."


Talán már látjátok, ez nem egy átlagos könyvajánló - természetesen ajánlom mindenkinek, hogy olvassa el, hisz egy nagyszerű alkotás -, de itt és most a véleményetekre vagyok kíváncsi. Változott valamit is a világ mifelénk 1932 óta?



Megjegyzések

  1. Igen változott. Már adófizető alanyok sem vagyunk, csupán egy SZÁM az adókártyán. Születéskor egyből kipostázzák, halál esetén sürgősen le kell adni. Ekkor az APEH irodában az ügyintéző hölgy "részvétem",vagy "sajnálom" helyett az elhunyt befektetéseiről, esetleges vállalkozásairól érdeklődik a hozzátartozónál ... ennyi, ez a lényeg. Lehetséges, hogy pár évtizeden belül a proszektúrán egy vonalkód leolvasóval szerelik fel a boncmestert. Így egyből tudni fogják, ki mennyit ért életében. Kínos, ha "semmije nincs", mert akkor "annyit is ér"t.
    vergődő

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Olajfestmény hatás fotóból

Erdő - absztrakt triptichon

3D-s tapéta