2015. december 30., szerda

Új magyar találmány

Mindenki tisztában van vele, hogy manapság már nem egyszerű tartós, strapabíró fogyasztási cikkeket beszereznünk, de hál' Istennek, valójában nem is igazán kell. A gyártók úgy tervezik a termékeiket, hogy szinte beléjük van programozva rövid élettartamuk, nincs időnk ráunni egy-egy mosógépre, már jöhet is a következő. Annak idején voltak az eldobható öngyújtók, melyekből ha kifogyott a gáz, gond nélkül dobhattuk a szemétbe és jelképes összegért vásárolhattuk meg a következőt. Vagy épp az egyszerű kivitelű, de roppant praktikus nem újratölthető tollak: kifogyott a tinta, semmi gond, kukába velük! Nem kellett új tollbetét keresgélésével bíbelődnünk.

Mára a világ minden részén folyamatosan nő az ilyen áruk forgalma, ám a technikai és gazdasági fejlődésnek köszönhetően sokkal magasabb szinten. Telefont régebben például jó pár évenként, de inkább évtizedenként, ha váltottunk, ma egy év nem sok, eldobjuk, és keressük a következő modellt. Ám egy autó sem kíséri végig egy család életét a jelen korban, elmúltak már azok az idők, amikor egy unalmas műszerfal beleégett a retinánkba.

Követve a kor szellemét, magyar tudósok nemrégiben új találmánnyal lepték meg a világot. Felfedezésüket már bejelentették a magyar és ezzel egyidejűleg szinte az összes nemzetközi Szabadalmi Hivatalba, hogy gyakorlatilag világszabadalom védje azt. Találmányuk, a korszakalkotó és formáló eldobható élet, igen nagy és főként elismerő visszhangot váltott szakmai berkekben, így a legutóbbi Genfi Nemzetközi Találmányi Kiállításon is. Több kínai, amerikai és japán cég jelentkezett már gyártónak, a feltalálók most mérlegelik az ajánlatokat, de alapvetően szeretnék hazai gyártásban elkészíteni a terméket.

Az eldobható élet piacra dobásának vannak ellenzői is, a katolikus egyház feje, a pápa rendkívüli nyilatkozatában követelte az erkölcstelen termék betiltását, jelezve, hogy a Vatikán területén azt semmiféleképp nem engedik majd forgalmazni. Csatlakozott Őszentsége véleményéhez a többi világvallás vezetője is, a számtalan kis egyházról nem is beszélve. Tiltakozott több hiresség is, de java részük később visszalépett, miután neveik feltűntek az előrendelési listákon.

A feltalálók a múlt héten megtartott budapesti sajtóértekezletükön próbálták a majdani vevők aggályait eloszlatni, ismételten kijelentették, hogy találmányuknak semmiféle mellékhatása nincs! Újságírói kérdésre elismerték, hogy történtek a hadipar felől megkeresések, de szent szándékuk, hogy találmányukat nem adják oda hadászati célokra, azzal a közjót akarják szolgálni. Cáfolták azt is, hogy a termék csak a külföldi nagy piacokon lesz majd kapható, és esetleg majd nekünk magyaroknak Bécsbe kell utaznunk érte. Ezt kategorikusan tagadták, sőt, megerősítették újfent, hogy magyar gyártóval, magyarországi világpremierrel szeretnék megkezdeni a forgalmazást. A sajtótájékoztató ezen pontján a találmány tervezett áráról is beszéltek a résztvevők. Az eldobható élet ára, típustól függően 25 ill. 100 forint között mozog majd, maximálisan, de lehet, hogy a hazai piacon a magyar élet még ennél is olcsóbb lesz. A feltalálók úgy gondolják, hogy e méltányos ár mellett a kiválasztott gyártó cég is megtalálja majd számítását, és a várható nagy forgalom miatt az ő saját jogdíjuk is elégséges lesz ahhoz, hogy elégedettek legyenek saját életükkel, és ne kelljen használniuk terméküket.

Majd szó esett arról is, hogy tulajdonképpen mire is használható ez a találmány. Ennek illusztrálásaként a feltalálók sokat sejtetően csak annyit árultak el, hogy a kísérlet vezetője már öt özvegyet hagyott maga után, és ezzel együtt ugye öt anyósától is meg tudott szabadulni mindenféle gond nélkül. A további alkalmazási lehetőségeket a tisztelt megjelentek fantáziájára bízták, de közbevetőleg azt már most kérték, hogy az eldobható élet eldobása előtt a használati utasítást mindenki olvassa el. Továbbá nyomatékosították azt is, hogy a terméket a vásárlók csak saját felelősségükre használhatják, és természetesen 18 év alattiak kizárólag szülői felügyelete mellett!

Legvégül a feltalálók a sajtó útján arra kérték a nagyközönséget, hogy még ne rohamozzák meg a boltokat, illetve a webshopokban se keressék az eldobható életet. Előreláthatólag a jövő évben kerül a termék az üzletek polcaira, remélhetőleg minden korosztály és vevőréteg legnagyobb megelégedésére. Az eldobható élet forgalmazásának pontos dátumát a feltalálok honlapjukon fogják majd bejelenteni, addig mindenkinek be kell érnie a saját régijével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Én ajánlom

Olajfestmény hatás fotóból

Ma délelőtt új technikával próbálkoztam, és ennek végeredménye lett az alábbi kép. Az olajfestmény hatású grafikához az eredeti fotót az Aff...

Mások ezt olvasták