Új magyar találmány

Mindenki tisztában van vele, hogy manapság már nem egyszerű tartós, strapabíró fogyasztási cikkeket beszereznünk, de hál' Istennek, valójában nem is igazán kell. A gyártók úgy tervezik a termékeiket, hogy szinte beléjük van programozva rövid élettartamuk, nincs időnk ráunni egy-egy mosógépre, már jöhet is a következő. Annak idején voltak az eldobható öngyújtók, melyekből ha kifogyott a gáz, gond nélkül dobhattuk a szemétbe és jelképes összegért vásárolhattuk meg a következőt. Vagy épp az egyszerű kivitelű, de roppant praktikus nem újratölthető tollak: kifogyott a tinta, semmi gond, kukába velük! Nem kellett új tollbetét keresgélésével bíbelődnünk.

Mára a világ minden részén folyamatosan nő az ilyen áruk forgalma, ám a technikai és gazdasági fejlődésnek köszönhetően sokkal magasabb szinten. Telefont régebben például jó pár évenként, de inkább évtizedenként, ha váltottunk, ma egy év nem sok, eldobjuk, és keressük a következő modellt. Ám egy autó sem kíséri végig egy család életét a jelen korban, elmúltak már azok az idők, amikor egy unalmas műszerfal beleégett a retinánkba.

Követve a kor szellemét, magyar tudósok nemrégiben új találmánnyal lepték meg a világot. Felfedezésüket már bejelentették a magyar és ezzel egyidejűleg szinte az összes nemzetközi Szabadalmi Hivatalba, hogy gyakorlatilag világszabadalom védje azt. Találmányuk, a korszakalkotó és formáló eldobható élet, igen nagy és főként elismerő visszhangot váltott szakmai berkekben, így a legutóbbi Genfi Nemzetközi Találmányi Kiállításon is. Több kínai, amerikai és japán cég jelentkezett már gyártónak, a feltalálók most mérlegelik az ajánlatokat, de alapvetően szeretnék hazai gyártásban elkészíteni a terméket.

Az eldobható élet piacra dobásának vannak ellenzői is, a katolikus egyház feje, a pápa rendkívüli nyilatkozatában követelte az erkölcstelen termék betiltását, jelezve, hogy a Vatikán területén azt semmiféleképp nem engedik majd forgalmazni. Csatlakozott Őszentsége véleményéhez a többi világvallás vezetője is, a számtalan kis egyházról nem is beszélve. Tiltakozott több hiresség is, de java részük később visszalépett, miután neveik feltűntek az előrendelési listákon.

A feltalálók a múlt héten megtartott budapesti sajtóértekezletükön próbálták a majdani vevők aggályait eloszlatni, ismételten kijelentették, hogy találmányuknak semmiféle mellékhatása nincs! Újságírói kérdésre elismerték, hogy történtek a hadipar felől megkeresések, de szent szándékuk, hogy találmányukat nem adják oda hadászati célokra, azzal a közjót akarják szolgálni. Cáfolták azt is, hogy a termék csak a külföldi nagy piacokon lesz majd kapható, és esetleg majd nekünk magyaroknak Bécsbe kell utaznunk érte. Ezt kategorikusan tagadták, sőt, megerősítették újfent, hogy magyar gyártóval, magyarországi világpremierrel szeretnék megkezdeni a forgalmazást. A sajtótájékoztató ezen pontján a találmány tervezett áráról is beszéltek a résztvevők. Az eldobható élet ára, típustól függően 25 ill. 100 forint között mozog majd, maximálisan, de lehet, hogy a hazai piacon a magyar élet még ennél is olcsóbb lesz. A feltalálók úgy gondolják, hogy e méltányos ár mellett a kiválasztott gyártó cég is megtalálja majd számítását, és a várható nagy forgalom miatt az ő saját jogdíjuk is elégséges lesz ahhoz, hogy elégedettek legyenek saját életükkel, és ne kelljen használniuk terméküket.

Majd szó esett arról is, hogy tulajdonképpen mire is használható ez a találmány. Ennek illusztrálásaként a feltalálók sokat sejtetően csak annyit árultak el, hogy a kísérlet vezetője már öt özvegyet hagyott maga után, és ezzel együtt ugye öt anyósától is meg tudott szabadulni mindenféle gond nélkül. A további alkalmazási lehetőségeket a tisztelt megjelentek fantáziájára bízták, de közbevetőleg azt már most kérték, hogy az eldobható élet eldobása előtt a használati utasítást mindenki olvassa el. Továbbá nyomatékosították azt is, hogy a terméket a vásárlók csak saját felelősségükre használhatják, és természetesen 18 év alattiak kizárólag szülői felügyelete mellett!

Legvégül a feltalálók a sajtó útján arra kérték a nagyközönséget, hogy még ne rohamozzák meg a boltokat, illetve a webshopokban se keressék az eldobható életet. Előreláthatólag a jövő évben kerül a termék az üzletek polcaira, remélhetőleg minden korosztály és vevőréteg legnagyobb megelégedésére. Az eldobható élet forgalmazásának pontos dátumát a feltalálok honlapjukon fogják majd bejelenteni, addig mindenkinek be kell érnie a saját régijével.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Enyém, tied, miénk

Fotómozaik: fotókból mozaik

Egy esküvő pillanatai egy képben